Ryby przygotowane w bulionie z wodorostów kombu w stylu japońskim.
[Składniki] Porcja dla 2-3 osób
1 (300g) lucjan czerwony
1 (10x10cm) opakowanie wodorostów kombu
2 rzepy
6 łodyg szparagów
1/2 cytryny
1200ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
[Składniki] Porcja dla 2-3 osób
1 (300g) lucjan czerwony
1 (10x10cm) opakowanie wodorostów kombu
2 rzepy
6 łodyg szparagów
1/2 cytryny
1200ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
[Jak przyrządzić]
① Mocz wodorostu przez co najmniej 30 minut. Pokrój rybę na duże kawałki. Umieść kawałki we wrzącej wodzie. Kiedy staną się białe, przenieś je do zimnej wody i oczyść z krwi i zabrudzeń (C).
② Pokrój rzepę na cztery części, a liście na drobne kawałeczki. Odetnij dolna (twardą) część (1/3) ze szparagów. Pokrój cytrynę na plasterki.
③ Wlej wodę do garnka i umieść też w nim ryby z 1 kroku. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj dalej na wolnym ogniu. Dodaj rzepy (bez liści) (D) i gotuj dalej.
④ Po 10 minutach dodaj szparagi. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj soli. Na końcu należy dodać sosu sojowego. Podaj w miseczce, a na wierzchu umieść plasterki cytryny i posyp liśćmi rzepy.
Sanji: Decydującym składnikiem jest bulion z kombu!
Manga:
Skan z mangi pochodzi z polskiego wydania One Piece, nakładem wydawnictwa Japonica Polonica Fantastica. Zachęcamy do kupna mangi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz