21 lutego 2016

[Książka/Przepisy] PP:DS - Nieapetyczna (pyszna) zupa autorstwa nierozsądnego kucharza




Ryby przygotowane w bulionie z wodorostów kombu w stylu japońskim.

[Składniki] Porcja dla 2-3 osób
1 (300g) lucjan czerwony
1 (10x10cm) opakowanie wodorostów kombu
2 rzepy
6 łodyg szparagów
1/2 cytryny
1200ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego





[Jak przyrządzić]
Mocz wodorostu przez co najmniej 30 minut. Pokrój rybę na duże kawałki. Umieść kawałki we wrzącej wodzie. Kiedy staną się białe, przenieś je do zimnej wody i oczyść z krwi i zabrudzeń (C).
Pokrój rzepę na cztery części, a liście na drobne kawałeczki. Odetnij dolna (twardą) część (1/3) ze szparagów. Pokrój cytrynę na plasterki.
Wlej wodę do garnka i umieść też w nim ryby z 1 kroku. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj dalej na wolnym ogniu. Dodaj rzepy (bez liści) (D) i gotuj dalej.
Po 10 minutach dodaj szparagi. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj soli. Na końcu należy dodać sosu sojowego. Podaj w miseczce, a na wierzchu umieść plasterki cytryny i posyp liśćmi rzepy.

Sanji: Decydującym składnikiem jest bulion z kombu!

Manga:





















Skan z mangi pochodzi z polskiego wydania One Piece, nakładem wydawnictwa Japonica Polonica Fantastica. Zachęcamy do kupna mangi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz