Można zrobić potrawkę wieprzową bez użycia zasmażki!
[Składniki] Porcja dla 4 osób
600g wieprzowiny, łopatki wołowej
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
1 ząbek czosnku
6 grzybów (rodzaj nie sprecyzowany)
1/2 (100g) cebuli
1 łyżka oleju roślinnego
20g masła
25g mąki pszennej
400ml czerwonego wina
400ml bulionu z kurczaka Sanjiego (patrz str. 95)
2 liście laurowe
30g rodzynek
5 łyżek ketchupu
[Składniki] Porcja dla 4 osób
600g wieprzowiny, łopatki wołowej
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
1 ząbek czosnku
6 grzybów (rodzaj nie sprecyzowany)
1/2 (100g) cebuli
1 łyżka oleju roślinnego
20g masła
25g mąki pszennej
400ml czerwonego wina
400ml bulionu z kurczaka Sanjiego (patrz str. 95)
2 liście laurowe
30g rodzynek
5 łyżek ketchupu
[Jak przyrządzić]
① Pokrój wieprzowinę w plastry o grubości 1,5cm, a następnie umieść w naczyniu, posyp solą, pieprzem i mąką (A). Przekrój czosnek na pół i zgnieć go nożem kuchennym. Przekrój grzyby na pół i cebulę na cztery równe części.
② Wlej olej roślinny do garnka. Gotuj na średnim ogniu, dodaj czosnek. Kiedy poczujesz zapach gotowanego czosnku, wyjmij go i włóż 10g masła. Gdy masło się roztopi, dodaj mięso i resztkę mąki. Doglądaj, żeby się nie przypaliło i gotuj obie strony równomiernie.
③ Dodaj czerwone wino, zagotuj, aby nie było widać alkoholu. Dodaj bulionu Sanjiego (B), czosnku z punktu drugiego i liście laurowe (C). Następnie dodaj rodzynki i ketchup. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
④ Umieść resztę masła na rozgrzanej patelni. Gdy się roztopi, dodaj grzyby i cebulę. Smaż. Dodaj do garnka z punktu trzeciego. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj soli według uznania.
① Pokrój wieprzowinę w plastry o grubości 1,5cm, a następnie umieść w naczyniu, posyp solą, pieprzem i mąką (A). Przekrój czosnek na pół i zgnieć go nożem kuchennym. Przekrój grzyby na pół i cebulę na cztery równe części.
② Wlej olej roślinny do garnka. Gotuj na średnim ogniu, dodaj czosnek. Kiedy poczujesz zapach gotowanego czosnku, wyjmij go i włóż 10g masła. Gdy masło się roztopi, dodaj mięso i resztkę mąki. Doglądaj, żeby się nie przypaliło i gotuj obie strony równomiernie.
③ Dodaj czerwone wino, zagotuj, aby nie było widać alkoholu. Dodaj bulionu Sanjiego (B), czosnku z punktu drugiego i liście laurowe (C). Następnie dodaj rodzynki i ketchup. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
④ Umieść resztę masła na rozgrzanej patelni. Gdy się roztopi, dodaj grzyby i cebulę. Smaż. Dodaj do garnka z punktu trzeciego. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj soli według uznania.
Sanji: Czerwone wino i rodzynki to klucz do sukcesu!
Manga:
Skan z mangi pochodzi z polskiego wydania One Piece, publikowanego przez wydawnictwo Japonica Polonica Fantastica. Zachęcamy do kupna mangi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz