14 lutego 2017

[Książka/Przepisy] PP:DS - Impel Down - pieczeń z ptaka



Cała pieczeń z kurczaka z luksusowym pilaw

[Składniki] Porcja dla 4-5 osób
1 (2kg) kurczak
1 łyżeczka soli
szczypta czarnego pieprzu
1/2 (100g) cebuli
1 łyżka oleju roślinnego
50ml wody
a: 300g ryżu
   1/2 pomidora
   1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
   1/2 łyżeczki soli
   szczypta czarnego pieprzu


[Jak przyrządzić]
① Z kurczaka odetnij kość szyjną, oczyść z narządów i spłukaj. Wysusz. Natrzyj solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.
② Pokrój cebulę. Następnie pokrój pomidora z podpunktu a w kostkę. Wymieszaj składniki z podpunktu a i umieść w kurczaku (A). Zamknij otwór wykałaczką (B). Na zewnątrz natrzyj olejem roślinnym.
③ Rozłóż cebulę na dnie żaroodpornego naczynia i umieść na niej kurczaka (C). Nagrzej piec do 200 stopni. Umieść kurczaka w piekarniku. Piec przez 40-50 minut. Po upieczeniu odstawić na 10-15 minut.
④ Użyj mięsnego soku jako sosu. Jeśli mięsny sok wyparuje, a cebula będzie sucha, przenieś ją na małą patelkę i dodaj 50-80ml wody, aby przywrócić jej wilgoć. Dodaj soli i pieprzu wedle uznania. Pokrój kurczaka i zalej sosem.


Sanji: Łał! Pomyślałem o przepisie wirtuoza!

Manga:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz