3 stycznia 2017

[Książka/Przepisy] PP:DS - Pirackie bento na pustynną przechadzkę






Smażony kurczak.

[Składniki] Porcja dla 4 osób
2 (500g) udka z kurczaka
a: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka sake, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
4 łyżki mąki pszennej
olei roślinny (wedle uznania)
※ parówki, jajka na twardo






[Jak przyrządzić]
① Oczyść i usuń tłuszcz oraz ścięgna z udek z kurczaka. Pokrój na duże kawałki. Umieść kurczaka oraz składniki (a) w misce i marynuj przez 20-30 minut.
② Rozgrzej olej na średnim ogniu. Udka spanieruj w mące i smaż z każdej strony od 4-5 minut.




Pomidor i spaghetti z ikrą sandacza.

[Składniki] Porcja dla 2 osób
180g makaronu spaghetti
2000ml wody
1 (10x10) arkusz wodorostów kombu
10g soli
<sos>
60g ikry sandacza
3-4 łyżki pokrojonego w kostkę pomidora
10g masła
drobno posiekane nori (wedle uznania)





[Jak przyrządzić]
① Włóż kombu i sól do garnka z wodą i zagotuj. Wyjmij ikrę sandacza z cienkiej skórki. W misce umieść stopione lekko masło, pomidora oraz ikrę i wymieszaj.
② Postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu makaronu spaghetti. Po ugotowaniu makaronu, wymieszaj go ze składnikami do sosu z pierwszego etapu. Jeśli chcesz osłabić aromat, dodaj trochę wody z wcześniej gotowanego makaronu. Na końcu udekoruj posiekanym nori.

Luffy: Ale pychota!


Manga:
Skan z mangi pochodzi z polskiego wydania One Piece, która wydawana jest nakładem wydawnictwa Japonica Polonica Fantastica. Zachęcamy do kupna mangi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz